Asociatia Zetta este o asociatie neguvernamentala, apolitica, non-profit, de interes general, infiintata cu scopul de a oferi sprijin copiilor si adultilor cu situatii sociale delicate si care se confrunta cu patologii complexe din sfera Chirurgiei Plastice si Microchirurgiei Reconstructive.

Operatiile realizate prin intermediul Asociatiei Zetta sunt pro bono, medicii Spitalului Zetta, în frunte cu chirurgul Dragoș Zamfirescu, contribuind pro bono la realizarea interventiilor.

Asociatia Zetta a luat nastere in 2017, la initiativa Spitalului Zetta si a domnului dr. Dragos Zamfirescu, fondatorul acestuia. De la infiintarea asociatiei, aceasta a facilitat peste 440 interventii pro bono pentru persoane cu probleme grave de sanatate si care au posibilitati materiale reduse.

Chirurgia plastica si microchirurgia reconstructiva sunt specialitati care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul chirurgical al arsurilor, electrocutarilor, traumatismelor insotite de distrugeri de parti moi, ale mainilor traumatizate (leziuni tegumentare, scheletice, tendinoase, vasculo-nervoase), al tumorilor de suprafata, al malformatiilor congenitale si al unor suferinte estetice.

Printre cele mai reprezentative categorii de interventii ce sunt acoperite prin implicarea Asociatiei Zetta pot fi mentionate:

 • Reconstructii in urma cancerului de san – la femei. Vezi aici informatii despre maratonul de reconstructii mamare pro bono din luna octombrie 2021, iar aici informatii despre maratonul din noiembrie si decembrie 2022.
 • Paralizia de plex brahial – la copii si adulti (pacienti dupa accidente rutiere-montane etc.)
 • Malformatii congenitale – faciale-membre-corp
 • Sechele post-combustionale, care necesita operatii reconstructive
 • Accidente casnice si de munca care necesita operatie complexa de replantare realizata sub microscop pe durata a 8-12 ore
 • Redare functionalitate membru superior – Chirurgia Mainii
 • Corectarea unor defecte fizice din nastere, defectele congenitale, boli, traume, sindroame
 • Refacerea zambetului facial – in urma paraliziei, traumatismului de nerv facial
 • Reconstructii post cancer – din zona orobuco-maxilo- faciala

Dr. Dragos Zamfirescu, medic primar Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva la Spitalul Zetta, fondatorul Asociatiei Zetta

Pe langa obiectivul principal al Asociatiei Zetta, respectiv cel al prestarii unui act medical complex pentru persoanele cu situatii sociale dificile, asociatia isi propune sa realizeze si alte activitati de referinta la nivelul comunitatii medicale care implicit sa se concretizeze intr-un act medical complex care sa deserveasca pacientii la cele mai inalte standarde profesionale:

 • Sustinerea procesului educational de specialitate prin sprijinirea studentilor la medicina si a tinerilor medici rezidenti talentati, in vederea accesului la diferite programe de instruire continua si a dezvoltarii profesionale in domeniul Chirurgiei Plastice si Microchirurgiei Reconstructive. Acestea referindu-se inclusiv la obtinerea de burse si facilitati pentru aprofundarea pregatirii pentru specialitate in centre de referinta din tara si din strainatate.
 • Sustinerea activitatii de Cercetare Stiintifica prin continuarea proiectelor derulate de multi ani de LMS PLASTIC SURGERY CLINIQUE – Spitalul Zetta, membru fondator al Asociatiei Zetta. Printre realizarile de referinta ale Spitalului Zetta se disting proiectul Zetta Skin (suporturi inteligente bioactive pentru tratamentul personalizat al plagilor cutanate acute si cornice) si Biocond Nerv (regenerarea nervilor afectati), care a fost medaliat cu medalia de aur in anul 2013 la Bruxelles.

In vederea realizarii obiectivelor sale, Asociatia Zetta initiaza sistematic actiuni de popularizare a activitatilor sale si sustine actiuni caritabile si programe pentru persoanele cu nevoi speciale si categorii defavorizate.

O preocupare esentiala a Asociatiei Zetta se refera astfel la implicarea in actiuni de colectare de fonduri, astfel incat asociatia sa poata colecta resursele financiare de care are nevoie pentru a finanta integral sau partial un act medical complex de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva pentru un numar cat mai mare de persoane cu o situatie financiara precara.

In acest sens, Asociatia Zetta a fost initiatorul mai multor evenimente de popularizare in vederea facilitarii colectarii de fonduri (Gala Zetta – “Ajuta-ne sa ajutam!”, Dream’s Balloon etc.), iar activitatea sa si cazurile tratate au fost prezentate periodic in mass-media din Romania, inclusiv pe cele mai importante posturi de televiziune.