Dr. Dragoş Slăvescu, Doctor în Medicină, Medic Specialist Chirurgie Maxilo-Facială, Medic Specialist Chirurgie Plastică – Reconstructiva realizează o intervenţie complexă într-un caz rar la Clinica Zetta: fracturare dirijată a maxilarului împreună cu dinţii (chirurgie ortognata) în urma unei malformaţii!

Clinica Zetta face eforturi constante de a aduce pacienţilor săi servicii complete, la cele mai înalte standarde, de data aceasta prin colaborarea cu Dr. Slavescu, asigurând astfel accesul către chirurgia orală şi maxilo – facială, ortodonţie şi nu numai.

Termenul de chirurgie ortognată este unul nefamiliar pentru majoritatea oamenilor care nu s-au confruntat cu aşa ceva. Scopul intervenţiei chirurgicale ortognate este acela de a corecta problemele funcţionale şi estetice, cauzate de deformări osoase ale aparatului dento-maxilar. Această ramură a chirurgiei doreşte să restabilească funcţionalitatea aparatului dento-maxilar şi desigur a esteticii faciale care este un aspect important în aceste situaţii.

Cazul acestei paciente este unul neobişnuit şi foarte rar inclusiv prin natura bolii genetice ce a determinat apariţia acestei probleme. După multe încercări şi planuri de tratament propuse de către alţi specialişti, echipa Doctorului Slăvescu a reuşit să definitiveze un plan de tratament viabil şi să găsească o soluţie ideală pentru pacient.

Cei care suferă de această afecţiune au probleme de profil facial, de dezvoltare anormală sau deficitară a oaselor fetei, probleme datorate  lipsei dinţilor (edentaţiei), asimetrie şi bineînţeles probleme psihologice şi de integrare socială.

Colaborarea este cheia! Tratamentul este unul multidisciplinar, complex, necesitând implicarea medicilor cu specilizări de chiurgie oro-maxilo-faciala, ortodonţie, protetică, implantologie şi chirurgie plasticăpentru a obţine un rezultat integrat al pacientului din toate punctele de vedere. Pentru  a avea succes în astfel de cazuri, rezultatul operaţiei trebuie să fie unul predictibil, iar specialistul în chirurgie oro-maxilo-facială trebuie să îmbine noţiunile din domeniul proteticii, implantologiei şi ortodonţiei pentru obţinerea rezultatului scontat din punct de vedere funcţional şi estetic.

Pacienta în vârstă de 18 ani prezintă o anomalie clasa a III-a, mandibula acesteia aflându-se într-o poziţie avansată faţă de maxilar. Operaţia ortognată este una delicată şi dificilă cu o durată de aproximativ 5 ore. Aceasta constă în fracturarea dirijată a ambelor maxilare cu retrudarea mandibulei şi avansarea maxilarului, apelându-se inclusiv la mentoplastie (intervenţie de chirurgie plastică asupra bărbiei). În cadrul tratamentului prechirugical,  acesta a suportat intervenţii de adiţie osoasă, de implantologie cu transpoziţia nervului alveolar inferior şi tratamente ortodontice.

Particularitatea tehnicii constă în faptul că inciziile şi procesul de fracturare dirijată a oaselor se fac prin interiorul cavităţii bucale, pacientul la sfârşitul intervenţiei nu va prezenta nicio cicatrice la nivelul tegumentelor, vindecarea făcându-se fără nicio urmă.

Perioada de recuperare depinde de la caz la caz, timp de câteva săptămâni, maxilarele vor fi imobilizate între ele cu ajutorul unei ligaturi de sârmă pentru a se putea suda osul corespunzător în noua poziţie.

România oferă tratamente la un nivel excepţional atât din punct de vedere al profesionalismului cât şi al costurilor implicate. De asemenea, este necesară o etapizare a tratamentului, pacientul trebuind să se prezinte la controale, iar deplasările în străinătate pentru toate tratamentele premergătoare intervenţiei chirurgicale pot fi foarte costisitoare. Soluţiile există cu sigurantă chiar aici, în România datorită medicilor profesionişti şi a clinicilor dotate cu aparatură de ultimă generaţie.

În urma tuturor acestor intervenţii medicii doresc să readucă zâmbetul pe fata adolescentei, să remedieze problemele funcţionale, să obţină o armonie a trăsăturilor care să o ajute în ceea ce priveşte integrarea socială şi recâştigarea stimei de sine.

Clinica Zetta – medici aproape de tine!