Excelenţa în medicină dată de experienţă şi talent îşi spune de fiecare dată cuvântul! Dr. Dragoş Zamfirescu, Doctor în Ştiinţe Medicale, Medic Primar în Chirugie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă şi Preşedintele Chirurgilor Plastici din România, a efectuat o operaţie dificilă de reconstrucţie a nasului unei paciente în vârstă de 58 de ani.

O intervenţie de deviaţie de sept, urmată la un interval de timp de o rinoplastie nereuşită au provocat prăbuşirea nasului. Drept urmare, forma şi consistenţa nasului au fost profund alterate, astfel încât 75-80% din suprafaţa nărilor a fost astupata provocând probleme majore atât din punctul de vedere al respiraţiei, cât şi estetic.

Operaţia complexă realizată de Dr. Zamfirescu a constat în extracţia unor grefe de cartilaj de la nivelul coastelor pentru a putea reconstrui scheletul cartilaginos al nasului, este vorba atât de dorsul nasului, cât şi de vârf.  Acest proces delicat a durat în jur de patru ore şi jumătate având în vedere daunele provocate de operaţiile anterioare.

Fiind o ocazie excelentă de studiu practic, Dr. Zamfirescu a invitat medicii tineri să asiste, pentru a împărtăşi cu ei din cunoştinţele şi experienţa sa în cazuri complexe precum acesta.

Sfatul nostru universal pentru pacienţi este să facă tot posibilul să se informeze cu privire la experienţa medicilor pe care îi aleg, întrucât riscurile sunt semnificative.  România oferă profesionişti adevăraţi, la un nivel superior de aptitudini, cel puţin egal cu cei din străinătate. Trebuie doar atenţie şi multă muncă de informare înainte de toate.