La 27 de ani a aflat ca are cancer si a ramas fara un san. – “Dupa operatie te intrebi: <Te uiti? Sau mai bine nu te uiti, sa nu vezi cum arati>”, ne spune Georgiana profund emotionata retraind acele momente.

Georgiana a aflat de la un control de rutina ca are un nodul la san. Imediat i s-a recomandat sa faca o biopsie si asa a aflat ca este vorba de cancer. In Romania, annual, 8000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de san. 1 din 10 femei are factori de risc identificati pentru cancerul de san (una din 10 femei poate dezvolta cancerul de san). Din pacate, In Romania, 80% din cancerele de san sunt diagnosticate in faza avansata.

Sa afli o asa veste si sa treci printr-o interventie de mastectomie (extirparea sanului) “depresia este cumplita, orice ai face, nu te mai simti complet”. Aceste cuvinte sunt des intalnite la pacientele noastre care au nevoie de reconstructii mamare post-mastectomie.

S-a incercat reconstructia imediata a sanului, fara succes insa, deoarece, din cauza tratamentelor, corpul ei nu a suportat expanderul.

A mers mai departe, a terminat tratamentul si a incercat sa merga mai departe,isi continue normal viata, sa isi caute un job, fara succes insa, deoarece si aici a intampinat dificultati: “Cand au aflat de povestea mea, nu au vrut sa isi asume, in caz ca apare ceva sau ca boala recidiveaza. Imi doresc atat de mult sa pot sa fac aceasta reconstructie si s a fiu un om normal, sa merg la un job!”

Georgiana ne povesteste ca a incercat sa isi protejeze familia “Mama a aflat ultima, stia ca m-am operat dar ca mi-am scos doar un nodul, nu tot sanul”

Aceasta experienta a schimbat-o mult pe Georgiana “Eram sociabila, imi placea sa fiu inconjurata de o gasca mare insa, dupa operatie, am observat ca oamenii nu stiu sa isi gestioneze emotiile,unii dintre ei incercau sa ma evite, traversau cand ma vedeau”

A incercat sa se refugieze in mancare, de la tratament simtea un gust de medicamente in gura si incerca sa scape de el mancand. – “A fost un refugiu”

Acum a inceput dieta, isi doreste extrem de mult sa redevina cee a ace era inainte de operatie, stie ca doar de ea tine asta si este puternica, a ales sa lupte: “Nu exista nu se poate, cum zice Andreea Marin, de la care am aflat de Asociatia Zetta”.

Mastectomia (extirparea chirurgicala a glandei mamare) este solutia salvatoare. Pe de alta parte mastectomia este o interventie chirurgicala mutilanta.

Reconstrucţia mamară reprezinta dreptul femeilor la o viataţă normala.

VREAU SA MA IMPLIC